С около 600% нарастват международните резервации за почивка, след като Великобритания очерта план за постепенно облекчаване на ограниченията за коронавирус. Това даде надежда на редица авиокомпании и туроператори, че лятото 2021 ще запише по-успешен туристически сезон, пише Reuters. 

Според данни на нискотарифна авиокомпания EasyJet резервациите за полети от Великобритания са скочили с над 300%, а резервациите за почивки са нараснали с над 600%, след като правителството обявява, че пътуванията могат да се възобновят от средата на май.

Компанията TUI UK заяви, че резервациите й за почивки са се увеличили с 500%. Най-желаните дестинации са Гърция, Испания и Турция за почивка през юли.

Според данни на EasyJet резервациите от Обединеното кралство до дестинации като Малага, Аликанте и Палма в Испания, Фаро в Португалия и Крит, Гърция, са най-популярни.

Данните са обнадеждаващи, защото британските туристи са едни от най-активните в Европа, а в момента много големи икономики в ЕС са затворили границите си за повечето пътуващи от Великобритания поради новите мутации, които върлуват там.

Бързият напредък на имунизациите в страната е в основата на връщането към нормалния ритъм на ежедневието. Вече над 17,7 милиона души, или една четвърт от населението, са получили първата доза от ваксините. Правителството обмисля и варианти за паспорти за ваксини.