Европейският съюз е на път да прекрати споразумението с Москва за улесняване на процеса за кандидатстване за визи от страна на руските граждани, съобщават световните агенции. Някои държави от ЕС призоваха за колективни действия с цел намаляване на броя на руснаците, които пътуват в Европа с туристически визи на фона на продължаващата война в Украйна.

Чехия и Полша вече спряха да издават туристически визи за руски граждани и това стана веднага след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Оттогава те настояват Брюксел да въведе тотална забрана. Такава е молбата и на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Към днешна дата руснаците с валидни визи пътуват свободно навсякъде в Шенген

В случай, че Брюксел приеме поредните ограничителни действия спрямо Русия, на практика руските граждани ще трябва да представят много повече документи от сега, за да получат виза. Съответно, това ще бъде по-скъпо и ще отнема доста повече време.

Кои слаби места на Русия бяха ударени най-силно от санкциите?

Кои слаби места на Русия бяха ударени най-силно от санкциите?

Сериозни проблеми при лекарствата и медицинско оборудване, самолетостроенето и електрониката

И макар че ЕС обмисля прекратяването на визите за руснаци по един или друг начин, към момента няма консенсус относно това и според повечето експети пълна забрана няма да се случи. Поне не на този етап.

Някои страни като Германия призовават за умереност и са против пълна забрана. Жозеп Борел, най-висшият дипломат на ЕС, който ще бъде председател на срещата в Прага, която започва на 30 август, също заяви, че е против забрана на всички визи за руснаци, казвайки, че съюзът трябва да действа малко "по-избирателно".