Националната федерация на синдикатите в железопътната система на Румъния - FNMCV, обяви започването на национална стачка, започваща на днешния 27 ноември. В стачните действия ще се включат всички влакове на Национална железопътна компания CFR, съобщава Romania Insider.

Според заявката, първоначално около една трета от движението на влаковете ще бъде осигурено. В случай, че исканията на синдикатите обаче не бъдат удовлетворени и то бързо, има възможност за пълномащабна стачка, която може да парализира страната преди Коледа.

Румъния закупува водородни влакове по договор за €170 милиона

Румъния закупува водородни влакове по договор за €170 милиона

Първоначално броят им е 12

Исканията на синдикатите

Синдикатите от румънската жп индустрия твърдят, че "приетата от правителството икономическа и социална политика" блокира колективните преговори за сключване на колективен трудов договор, съобщава Economica.net.

Снимка 597017

Източник: EPA/БГНЕС

Според синдикатите тези политики не само възпрепятстват договарянето на работна заплата, съобразена със сложността и обема на работата, но и нарушават разпоредбите на действащите колективни и индивидуални трудови договори, сключени между страните, като редица права на заплащане са намалени или потиснати при плащане.

Визираните от синдикатите разпоредби са по-скоро част от фискалния пакет, насочен към съкращаване на разходите в бюджетния сектор и държавните компании.

Отделно профсъюзът на румънската държавна авиокомпания Tarom предупреди за още една стачка от 1 декември, освен ако дружеството не се откаже от разпоредбите на Закон 296/2023 по отношение на някои фискално-бюджетни мерки.

Работниците от оператора на метрото в Букурещ Metrorex също предупредиха за предстояща стачка на същото основание.

Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Влакът трябва да се движи по трасето Русе-Букурещ-Гюргево до края на годината