Изпълнител на ключовата за развитието на Северна България магистрала между Русе и Велико Търново предстои да бъде избран в следващия месец и половина, а цената на първата част от проекта може да стигне близо 1 милиард лева. Това става ясно от обществената поръчка, обявена от Агенция "Пътна инфраструктура".

Според нея прогнозираната първа част от трасето между Русе и Бяла, която е с дължина от 75,6 километра от общо 133 километра, е на стойност 982,74 милиона лева без ДДС. С добавянето му към тази стойност сумата нараства до над 1,1 милиард лева. Това означава, че един километър от магистралата ще струва около 15 милиона лева, пише "Сега".

По изчисления на "Капитал" тази стойност е с над 300 милиона лева по-висока от първоначално обявената преди два месеца. Преди време на запитване от медията от ресорната агенция през септември са посочили, че първият участък от високоскоростния път има "индикативна стойност" от 806,8 милиона лева с ДДС.

Според плановете на ведомството работата по изграждането на въпросните 75 километра ще отнеме 6 години. Засега обаче не е ясно кога трябва да започне строителството на инфраструктурата, както и за кога е планирано това на втората част, която трябва да стига до Велико Търново.

Първият етап от проекта включва два участъка - между крайдунавския град и Бяла, както и обходния път на Бяла. Началото на магистралата ще бъде на 3 километра от Дунав мост.

В официалното съобщение на агенцията не се посочва откъде ще бъдат осигурени необходимите средства за изграждането на първата част от магистралата. Вероятно финансирането ще бъде осигурено по линия на новата оперативна програма "Транспортна свързаност" за следващия програмен период 2021-2027 година.

От АПИ са подали документи към Управляващия орган на европрограмата, като проектът се очаква да бъде включен в списъка за следващите 7 години.