Светът не се нуждае от повече проблеми, свързани с тоалетна хартия. Но за съжаление най-големият производител на дървесна маса — суровината, от която се произвежда продуктът — предупреждава, че световният недостиг на контейнери може да започне да създава проблеми с доставките, пише Bloomberg.

Suzano SA най-често транспортира дървесната маса по море. През последните месеци светът е изправен пред недостиг на стоманени контейнери и проблемът заплашва доставките на компанията със забавяне, казва главният изпълнителен директор Валтер Шалка.

Разбира се, това се случва в момент, в който търсенето на тоалетна хартия започва да се покачва, а домакинствата се презапасяват. Шалка изразява притеснения от натрупване на проблема и влошаването му в близко бъдеще.

Базираната в Сао Пауло компания вече има притеснения, че износът през март е по-нисък от очакванията и част от доставките трябва да останат за април. Бразилия е най-големият износител на дървена маса в света, а Suzano отговаря за около една трета от световните доставки на твърда дървесна маса, която се използва за производство на тоалетна хартия.

Недостигът на контейнери създава проблеми при търговията и на други продукти, най-вече на храни и земеделски стоки. Разходите за транспорт растат, а времето за доставки се увеличава.

Кризата с контейнерите бе създадена от огромното търсене от страна на Китай. Ако ситуацията се запази, то тя има потенциала да ускори инфлацията.

Как дефицитът на контейнери подрина търговията

Как дефицитът на контейнери подрина търговията

За потребителите това означава по-високи цени на стоките, внесени от Китай по празниците