Bitcoin е "измама", която засяга стойността на американския долар, заяви пред Fox Business 45-ият президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп. "Bitcoin, изглежда като измама. Не го харесвам, защото е още една валута, която се конкурира с долара", казва той. И допълва, че иска доларът да бъде "валутата на света".

Коментарът му идва ден след новините, че Ел Салвадор — малка държава Централна Америка — се готви да приеме bitcoin като законно платежно средство.

Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор в Markets.com, подчертава в коментар, че bitcoin не е валута, а по-скоро "актив, като акция или облигация". "Въпреки че поскъпна значително, той е твърде волатилен, за да бъде валута", посочва още Уилсън, цитиран от BBC.

И посочва, че повечето хора, които купуват криптовалутата, го правят с цел инвестиция, а не за да го харчат.

Уилсън не е съгласен и с твърдението на Тръмп, че криптовалутата заплашва американския долар — макар че може да представлява заплаха за златото. "Начинът, по който Америка упражнява влиянието си по света, е най-вече чрез долара. И няма да се откаже от това, затова и не виждам bitcoin като заплаха", твърди той. И допълва, че правителствата не харесват идеята хората сами да създават валута. "Изглежда ще толерират криптовалутите известно време, но в крайна сметка ще създадат свои дигитални валути и ще изтикат bitcoin".