След като през миналата година отчетоха рекорден срив през първите месеци на пандемията, от началото на 2021 година цените на горивата у нас, както и в световен мащаб, вървят с бързи темпове нагоре.

През февруари месец стойността на бензина и на дизела се отправи отново към 2 лева, а към днешна дата цените на A95 и дизела са стабилно над тази граница - съответно средно 2,11 и 2,10 лева за страната, сочат данните на специализирания сайт Fuelo.net.

По думите на председателят на петролната и газова асоциация у нас Живодар Терзиев движението на горивата нагоре е очаквано и закономерно. "Поетапното нарастване на цените на горивата от началото на годината е закономерно след срива им в пандемията. Те достигат плавно нивата преди нея", посочи той в интервю за bTV тази сутрин.

Според експерта ръстът ще продължи и през следващите месеци. "След като барелът вчера достигна нива от 69-70 долара, това автоматично ще отключи предлагането и ще започнат да се добиват тези количества, които бяха стопирани през миналата година. Което пък ще върне пазара към нормалната му тенденция", посочи Терзиев.

Спекулативна ли е цената на горивата у нас в момента и да очакваме ли скорошно покачване?

Спекулативна ли е цената на горивата у нас в момента и да очакваме ли скорошно покачване?

Пред money.bg говори Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация

Той акцентира върху това, че стойностите, които виждаме в момента на пазара, вероятно ще се задържат и през идващите летни месеци, когато хората пътуват активно.

"Не бих се ангажирал с конкретна прогноза за скок на цените, които виждаме в момента по бензиностанциите. Лично аз се надявам те да останат до края на летния сезон", коментира още ръководителят на асоциацията.

Живодар Терзиев посочва, че основният проблем на българския пазар не е свързан толкова с цените на горивата, колкото с по-ниските доходи на населението. Той подчертава, че ако стойността на бензина и дизела са международни, то "джобът е български".

Горивата доближават 2 лева за литър и не са били толкова скъпи от 11 месеца

Горивата доближават 2 лева за литър и не са били толкова скъпи от 11 месеца

На фона на рекордно нарастване на цените на петрола