Турция ще приоритизира ваксинацията на служители в туристическата индустрия, като част от Програма за сертифициране на безопасен туризъм, която страната стартира през 2020 година, пише Daily Sabah.

Министерството на културата и туризма започна да приема онлайн заявления след решението да даде предимство на работниците в обектите, сертифицирани за безопасен туризъм - това са служителите от агенции, туристическите водачи и шофьори.

"Миналата година имахме предимството на сертификат за безопасен туризъм. Сега ще бъдем една крачка пред конкурентите си с ваксинацията на туристическите служители", казва ръководителят на Асоциацията на професионалните хотелиери (POYD).

Решението обхваща около 1,1 милиона работници според официални данни. "Ако процесът на ваксинация приключи преди началото на сезона, това ще има положителен принос за туризма в Турция", казват експерти от сектора.

Според експерти повечето хотели вече са получили сертификат за безопасен туризъм, а ваксинацията ще повиши допълнително тяхната конкурентоспособност.

Председателят на Асоциацията на хотелиерите в Турция (TÜROB) Мюбера Ересин заяви, че до момента са сертифицирани близо 5000 съоръжения.

Програмата за безопасен туризъм обхваща широк спектър от мерки за безопасност при транспорт, настаняване на туристите и др.

Пандемията доведе до значителен спад в броя на туристите през 2020 г. и намали приходите от сектора с две трети.Приходите на туристическия сектор през миналата година са спаднали с 65,1% на годишна база до 12 милиарда долара от 34,5 милиарда долара през 2019 г. Броят на чужденците, посещаващи страната през 2020 г., е спаднал със 71,7% на годишна база и е над 12,7 милиона според официалните данни .

Пристигащите чужденци са намалели с близо 72% през януари.