Работната заплата на почти хиляда изпълнителни директори на корейската автомобилна компания Hyundai се намалява с 10 процента. Този управленски ход се случва за първи път от седем години.

Това решение засяга управленския персонал в 51 поделения на компанията. То е било прието от изпълнителните директори доброволно и влиза в сила от този месец, се казва в съобщението на компанията, цитирано от Reuters.

В него не се посочва, колко ще икономиса Hyundai в резултат от съкращаването на работните заплати.

В последно време, отбелязва агенцията, Huyndai губи дял на основни пазари, като Китай и в родината си - Южна Корея. Търсенето на автомобилите на компанията спада и на пазарите на редица развиващи се страни.

"Съкращаването на заплатите е несъществено за общите разходи, но символизира сериозността на ситуацията в Hyundai", смята експерт от изследователската фирма Chaebul.

През миналата седмица компанията отзова над 84 хиляди автомобила в САЩ от модела Genesis Coupe, произведени от 2010 по 2016 година, заради проблеми в електрическите системи, писа The Wall Street Journal.

Печалбата на компанията продължава да се понижава, заради отслабване търсене на най-големите пазари на корейския производител. През второто тримесечие печалбата на Hyundai спадна в сравнение със същия период на предходната година с 1,5% - до 1,76 трлн. корейски вона ($1,55 млрд.), пише rns.online.