Бивш ръководител от групата на германския гигант Volkswagen може да застане начело на френската Renault на мястото на преследвания и избягал от Япония Карлос Гон. Това е потвърдил председателят на управителния съвет на групата Херберт Диес пред CNBC.

По неговите думи доскорошният ръководител на испанската марка Seat, част от концерна, Лука де Мео води преговори с Renault. Той напусна компанията по-рано през този месец.

"Ние сме много, много натъжени, че Лука ни напуска, защото той играеше много важна роля в групата. Той свърши чудесна работа, но е време да приемем, че той си тръгва и вероятно вече води разговори с Renault. Така ни каза самият той", посочва Диес, цитиран и от Reuters.

Историята на Карлос Гон и как той преобърна световната автомобилна индустрия

Историята на бизнесмена беглец и как той преобърна световната автомобилна индустрия

Всичко за бившия председател на Renault-Nissan-Mitsubishi

Карлос Гон избяга от Япония преди съдебния процес по обвинения за финансови нарушения. Той стана повод прокурори да извършат обиск в жилищата му в столицата Токио.

Гон многократно пледираше, че е невинен. Според него чрез обвиненията властите в Япония искат да предотвратят по-голямо сливане между Nissan и Renault.

Междувременно скандалите около Гон се отразиха изключително лошо на Nissan и Renault - двете компании са най-слабо представилите се автомобилни производители през 2019 година според индекса на Bloomberg World Auto Manufacturers.

В рамките на миналата година акциите на Renault са поевтинели с 23%, а тези на Nissan - с 28%. Третият партньор в алианса - Mitsubishi, също се представя зле през годината - акциите на компанията поевтиняха с 24%.