Uber Technologies ще излезе на борсата най-късно до есента на 2019 г., реши бордът на директорите на компанията. При встъпването си в длъжност новият изпълнителен директор Дара Косровшахи заяви, че срокът може да бъде до 2021 г.

Uber е най-голямата частна компания в света с оценка от 69 милиарда долара, припомня CNBC.

На важно заседание на разделения борд на директорите различията бяха заличени. Благодарение на двама нови директори - Урсула Бърнс и Джон Тейн, компанията одобри влизането на важен инвеститор - японската SoftBank, която ще налее между 1 и 1.25 милиарда долара срещу две места в борда.

Взето бе решение още броят на местата в борда да бъде намален от 17 на 11. Бърнс и Тейн, посочени от бившия директор и съосновател Травис Каланик, ще запазят местата си. По-рано инвеститорът Benchmark заведе дело срещу Каланик, за да не му позволи да назначи двамата. Промяната в структурата обаче задоволява компанията и Benchmark ще оттегли иска си.

Сделката намалява влиянието на самия Каланик и на останалите ранни инвеститори, след като Uber прие правилото за един глас на акция. Досега те имаха право на 10 гласа на акция. Ранните инвеститори Шервин Пишевар и Стив Ръсел заявиха след гласуването във вторник, че ще съдят стартъпа и ще искат блокиране на промяната.