Deutsche Bank е разглеждала теоретичната възможност за сливане с швейцарската UBS, за да проучи потенциалното въздействие от така сделка. Това съобщава днес германският вестник Handelsblatt, позовавайки се на свои добре осведомени източници.

Този сценарий, а така също и потенциално сливане с Commerzbank, се е обсъждал на стратегическо съвещание на бланката с надзорния съвет по рано през септември, пише изданието, цитирано от Reuters.

От Deutsche Bank, UBS и Commerzbank отказват коментари по темата.

Слуховете за възможно сливане се усилиха на фона на опитите на най-големия кредитор в Германия да се възстанови от тригодишните загуби.

Потенциалното сливане с UBS на хартия изглежда по изгодно от сделка с Commerzbank, доколкото Deutsche Bank и швейцарската банка добре ще се допълват една друга в инвестиционното банкиране и управлението на капитали, коментира Handelsblatt.

Обединяването с Commerzbank, напротив, може да доведе до увеличаване на разходите за преструктуриране, доколкото дейността на двата кредитора се припокрива в много сфери, пише изданието.

Шефът на Deutsche Bank Кристиан Зевинг в понеделник пресече слуховете за възможно сливане в краткосрочна перспектива.

Списание Der Spiegel по-рано през септември съобщи, че ръководствата на Deutsche Bank и Commerzbank са все по-открити към идеите за сливане.

В рамките на сценария за обединяване с UBS, Deutsche Bank би станала младши партньор и на германското правителство ще се наложи да се примири с това, пише Handelsblatt.

В същото време изданието съобщи , позовавайки се на своите източници, че участниците в съвещанието на Deutsche Bank са подчертали, че в близко време всякакво сливане е "абсолютно нереалистично".