Испанският доставчик за автомобилната индустрия Grupo Antolin обяви, че ще освободи минимум 100 служители в завода си в Унгария заради спад в поръчките. От компанията предупреждават, че още стотици работници може да бъдат съкратени в следващите месеци, пише Emerging Europe.

Заводът на дружеството е най-големият доставчик на части за базата на Mercedes Benz в унгарския град Кечкемет. В европейската страна Grupo Antolin има около 600 служители.

Според местните медии действията на компанията могат да доведат до освобождаването на по-голямата част от работниците им или на до 500 души.

"Ние взехме решение за преструктуриране на компанията заради спад на нашите продажби. Като част от преструктурирането, вашият трудов договор ще бъде прекратен", се казва в писмото, изпратено на освободените служители на 4 март.

Румъния изпревари Унгария и Полша по производство на автомобили

Румъния изпревари Унгария и Полша по производство на автомобили

В световен мащаб всяка трета кола е произведена в Китай

Grupo Antolin е първата голяма компания от автомобилната индустрия, обявила съкращения за бизнеса си в Унгария. Междувременно инвестициите в бранша в страната намаляват.

За това говорят и данните за пазара през 2018 година в Европа. Изчисленията на IHM Markit сочат, че Румъния вече изпреварва Унгария и Полша по производство на автомобили.

Докато северната ни съседка е реализирала над 471 хиляди коли през миналата година с ръст от 29,7% производството в Унгария се е свило с 3,7% до 461 хиляди броя.

"АЛС България" прекратява дейността си

Производител на тапицерии за автомобилната индустрия затваря трите си завода в България

Компанията освобождава около 1400 служители