Най-големият британски автомобилен производител Jaguar Land Rover ще наеме нови 5 хиляди сътрудници за разширяването на работата в областта на автономните и електрическите коли.

Сега в предприятията на компанията в целия свят работят над 40 хиляди души. Jaguar Land Rover ще назначи още хиляда инженери и други 4 хиляди допълнителни сътрудници, повечето от които още работят в британските заводите на марката.

Не случайно компанията планира да набира персонал в следващите 12 месеца, през които ще се провеждат активно преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Автомобилните производители предупреждават, че от преговорите за Брекзит може да последва споразумение за съхраняване на Зоната за свободна търговия между Острова и ЕС за защита на работните места.

Британският премиер Тереза Мэй на проведените на 8 юни предсрочни парламентарни избори загуби мнозинството си в парламента. Проучвания сега показват, че на фона на политичeската неопределеност деловата активност в страната през последните дни спада, отбелязва Reuters.

Първият електрически Jaguar се изправя срещу Tesla Model X

Първият електрически Jaguar се изправя срещу Tesla Model X

Очаква се серийният модел да е готов през 2018 г.

Jaguar Land Rover, която собственост на индийската Tata Motors, има намерение да пусне първия си електрически автомобил I-Pace в Австрия. Но компанията би искала да произвежда серийно модела във Великобритания при подкрепата на правителството.

На Jaguar Land Rover се пада около една от произвежданите на територията на Обединеното кралство автомобили - около 500 хиляди бройки.

По-рано компанията анонсира, че половината от пусканите от нея нови коли до 2012 година ще работят с електрически двигатели и това налага разширяване на разработките и капацитета си в тази сфера.