Белгийската банкова група KBC, която у нас управлява ОББ, планира да съкрати 1400 работни места в централата си в европейската страна. Успоредно с това 300 от тези позиции ще бъдат преместени в нови центрове за споделени услуги във Варна и в чешкия град Бърно. От групата планират още да прекратят отношенията си с 400 подизпълнители, главно в областта на информационните технологии.

Това става ясно от официално съобщение на финансовата институция.

В него се посочва, че KBC планира освобождаването на служителите в Белгия с цел да подобри оперативната ефективност. Процесът по освобождаване на тези 1400 души и преместването на конкретни отдели трябва да започне през септември тази година и да завърши през 2022 година.

Според информацията подобна трансформация има и в чешкото дружество на банката. За последните 12 месеца към края на юни тази година броят на служителите там е бил намален с над 400 души. Очаква се този процес да продължи с освобождаването на поне 250 души годишно през следващите 3 години.

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

Новата финансова институция ще има 1.6 милиона клиенти у нас

"Организация като KBC е една жива организация. Всичко живее и се променя. Като такава и като работодател ние трябва да се подготвим за бъдещето", посочва главният изпълнителен директор на банковата група Йохан Тейс.

"В резултат на този процес нашата организация ще бъде по-гъвкава, а управлението ѝ ще се опрости. По този начин процесите ще бъдат по-бързи. В динамична организация като нашата постоянно се създават нови задачи, а други работни ангажименти се променят или изчезват", допълва той.

KBC навлезе на българския пазар през 2007 година с придобиването на 75% от капитала на Сибанк срещу 295 милиона евро. Десетилетие по-късно част от портфолиото на белгийската група у нас стана и ОББ след сделка за 610 милиона евро. Така обединената група разполага с 300 клона у нас, а служителите ѝ са около 3000 души.