Японският автомобилен гигант Nissan планира да назначи на поста главен изпълнителен директор Макото Учида, предаде Irish Times, позовавайки се на източници от компанията. Според изданието решението ще успокои проблемите с ръководството на компанията, които започнаха след ареста на Карлос Госн през 2018 г. Учида към момента управлява дейностите на Nissan в Китай.

Продажбите на японски коли в Южна Корея удариха дъното: Toyota, Honda и Nissan регистрират 74% спад за септември

Продажбите на японски коли в Южна Корея удариха дъното: Toyota, Honda и Nissan регистрират 74% спад за септември

Междувременно вносът на чъждестранни коли в Южна Корея расте

Единодушното решение на борда да повиши 53-годишния Учида идва след тримесечно търсене на заместник на Хирото Сайкава, който беше лично избран за поста на главен изпълнителен директор от Госн. Самият Сайкава беше освободен от позицията в средата на септември. Според източниците на изданието това е демонстрирало "токсичната" среда на вътрешни междуособици за ръководната позиция на компанията, което е парализирало способността ѝ да се съсредоточи върху основния си бизнес. "Днес е бедствие", коментира един от източниците на Irish Times. "Всичко е извън контрол. Изглежда, че никой не командва и това не може да продължава дълго."

Учида се присъединява към Nissan през 2003 г., след като прекарва години в търговска къща. Той е бил избран между шестима кандидати, сред които Джун Секи, който ръководи плана за възстановяване на компанията, и Ашвани Гупта, който е заемал ръководна позиция в Renault и който беше повишен до позицията на оперативен директор.

На фона на рокадите на ръководните постове в Nissan излязоха нови разкрития за измами със заплатите на мениджъри в компания. Двама от мениджърите в компанията, които разкриха неправомерно високите възнаграждения, които Госн е получавал, също се оказа, че са получавали по-високи заплати от първоначално обявените, предаде New York Times. Това допълнително срина доверието в рамките на борда на директорите, от една страна, и влоши отношенията с Renault, която притежава 43% от Nissan, от друга.

Nissan съкращава 12 500 работни места

Nissan съкращава 12 500 работни места

Премахват се 10% моделната гама на фирмата

Същевременно продажбите на компанията продължават да спадат, което доведе до срив на печалбата през второто тримесечие. Тогава от компанията обявиха, че въвеждат план за съкращаването на 12,5 хил. служители на глобално равнище.