Продажбите на японски автомобили в Южна Корея удариха дъното заради търговските спорове между двете страни и въпреки ръста на продажбите на чуждестранни автомобили в Южна Корея миналия месец като цяло, пише BBC.

През месец септември продажбите на Toyota паднаха с 62% на годишна база. Nissan и Honda също регистрират тежки загуби.

Напрежението между двете страни предизвика бойкоти и на други японски стоки в Южна Корея. Потребителите в страната продължават да саботират японските продукти, взимайки отношение в търговския спор, който се превърна в дипломатическа криза.

Двустранното напрежение между двете азиатски държави се разпали, след като южнокорейски съд нареди японски компании да платят обезщетения на корейци, които са били принудени да работят за тях по време на Втората световна война. Токио казва, че споровете са били разрешени пpeз 1965 г. и счита тази страница за затворена.

След решението Япония въведе ограничения в износа към Южна Корея на три химикала, които са ключови за производството на чипове, платки и дисплеи и жизненоважни за огромни технологични компании като Samsung. По-късно Япония изключи Южна Корея от списъка си с предпочитани търговски партньори, което на свой ред направи и Сеул.

Спорът между Япония и Южна Корея продължава да ескалира

Спорът между Япония и Южна Корея продължава да ескалира

Сеул къса договора за споделяне на разузнавателна информация с Токио

Оказва се, че автомобилопроизводителите са сред най-тежко пострадалите от спора страни.

"Вярваме, че скорошното намаляване на обема на продажбите е повлияно от отношенията между Япония и Корея", заяви говорител на Toyota. 

Други японски автомобилни производители също видяха спад в продажбите в Корея за миналия месец. Данни от корейска група за автомобилна индустрия показват общите продажби на Toyota, Honda и Nissan. Според статистиката трите компании регистрират 74% спад за миналия септември на годишна база, съобщава информационната агенция Yonhap.

Междувременно, на фона на този спад, през миналия месец в Южна Корея импортът на чуждестранни автомобили се е покачил със цели 17%.

Корея подаде жалба пред СТО срещу търговските санкции на Япония

Корея подаде жалба пред СТО срещу търговските санкции на Япония

Търговската война между двете страни продължава да се влошава, въпреки няколко апелативни решения от страна на Световната търговска организация