Южна Корея обяви, че ще внесе жалба срещу Япония в Световната търговска организация (СТО) заради ограниченията на износа на суровини, наложени от Страната на изгряващото слънце. В началото на юли беше наложен лицензионен режим върху три полупроводникови материала и свързаните с тях технологии, използвани основно за производството на компютърни чипове и дисплеи, а месец по-късно регулацията обхвана и други категории продукти, след като преференциалния търговски статус на Южна Корея беше свален от Япония в резултат на "загубата на доверието" към нея като търговски партньор заради предполагаемото предоставяне на търговска информация на Северна Корея.

Спорът между Япония и Южна Корея продължава да ескалира

Спорът между Япония и Южна Корея продължава да ескалира

Сеул къса договора за споделяне на разузнавателна информация с Токио

"Действията на Япония срещу Южна Корея са... нарушение на принципите на Световната търговска организация, които забраняват дискриминационните практики. Те са дискриминационен ход, който е насочен директно срещу нашата страна", посочи корейският министър на търговията Йоо Мюнг-хее. Според него ходът от страна на Япония е "политически мотивиран" и е пряко свързан със съдебното решение, според което Mitsubishi трябва да плати репарации в размер на над 70 хил. долара на всяко от десетки корейски семейства, чиито близки са били използвани за робски труд в японски лагери по време на Втората световна война.

Първоначално Южна Корея ще поиска двустранна среща за консултация с Япония на СТО, на която ще поиска премахване на търговската политика на страната. Ако това не доведе до резултат, Корея ще поиска от СТО да вземе решение по казуса.

Япония ревизира надолу БВП за второто тримесечие

Япония ревизира надолу БВП за второто тримесечие

Търговската война между Китай и САЩ нанесе удар на капиталовите разходи на местните компании и на експорта

Във вторник Световната търговска организация взе апелативно решение в полза на Япония, след като Южна Корея наложи акцизи върху вноса на японските пневматични клапани. През април СТО отново взе решение в полза на Страната на изгряващото слънце, след като Корея забрани вноса на морски дарове в резултат на аварията в АЕЦ "Фукушима".