McDonald's Corp. уволни главния изпълнителен директор Стив Ийстърбрук заради романтична връзка със служител. Така компанията губи стратега, който съживи продажбите и я поведе към доставките и интернет поръчките, пише Bloomberg.

В петък бордът на директорите на веригата за бързо хранене гласува да отстрани 52-годишния Ийстърбрук, който е имал връзка със служител - нещо, което нарушава политиката на компанията. На поста му застава Крис Кемпчински, който досега управляваше операциите в САЩ.

"Това бе грешка", каза Ийстърбрук за действията си в съобщение до служителите. "Вземайки предвид ценностите на компанията, съгласен съм с борда, че е време да си тръгна", казва още той.

Ийстърбрук ще остане в историята на компанията с неуморните си опити да завладее новото поколение клиенти, които искат да поръчват през своя телефон, да платят през интернет, а храната им да бъде доставена вкъщи или в офиса, вместо да ходят до обект на веригата. За да подчертае колко важна е темата за него, той обвърза възнагражденията на мениджърите със скоростта, с която растат доставките.

Стратегията му се отплаща. Растат и продажбите в обектите, благодарение на въведената от него целодневна закуска и премахването на по-слабо продаваните продукти. Акциите на компанията почти се удвоиха от март 2015 г., когато той застана начело, до днес.

Отчетът на McDonald's не се услади на инвеститорите

Отчетът на McDonald's не се услади на инвеститорите

Акциите паднаха с 3 процента