Държавното млекопреработвателно дружество "Ел Би Булгарикум" ЕАД е с нов изпълнителен директор. От 5 декември поста заема Николай Маринов, става ясно от съобщение на компанията.

Според официалната му биография, той е завършил е "Международни отношения" в Унивесритета за национално и световно стопанство в София и е магистър е по "Политически мениджмънт" на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Има и магистратура по "Бизнес администрация" от Нов български университет и друга - по "Управление на проекти" от Международно висше бизнес училище.

Професионалният път на Николай Маринов е свързан с различни институции и нива на управление. Той е бил главен експерт и съветник в Народното събрание на Република България, както и външен експерт към Столичен общински съвет. Маринов е работил и като началник отдел в Българска банка за развитие, а също и като експерт в Държавен фонд "Земеделие". Той е бил управител на "Правец Болкан Ризортс" ЕООД" и председател на Управителния съвет на сдружение "Историческа пробуда ".

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

За японците киселото мляко е символ на България

Николай Маринов владее отлично немски и английски език.

"Ел Би Булгарикум" ЕАД е единствената държавна компания в млекопреработвателния сектор. През 1991 г. тя наследява ДСО "Млечна промишленост". Дружеството съхранява традицията за производство на оригинални български млечни продукти с автентичните им вкусови и здравословни свойства, като амбициите са все повече да се утвърждава като технологичен лидер в областта на млечната промишленост в България.