Главният изпълнителен директор на най-голямата верига ресторанти за бързо хранене McDonald's - Крис Кемпчински, е получил възнаграждения от над 10,8 милиона долара през миналата година. Тези резултати идват въпреки че ръководения от него гигант се представи по-зле от очакваното през 2020 година.

През април от McDonald's посочиха, че неговото възнаграждение е било намалено заради на фона на тежкия удар на пандемията върху ресторантьорския бизнес.

Без това намаление, месечната заплата на Кемпчински би била 1,25 милиона долара. Вместо това обаче през изминалите 12 месеца той е получавал по 963 500 долара месечно, пише CNBC.

Подобно на повечето изпълнителни директори на борсовите компании, основната част от възнаграждението на Кемпчински не идва под формата на заплата. За изминалата година той е получил 9,5 милиона долара под формата на акции и опции върху акции.

Също така заради незадоволителното представяне на веригата през миналата година, той не е получил никакви бонуси. За сравнение през 2019 година заедно с бонусите възнаграждението на Крис Кемпчински е било в размер на 18 милиона долара.

И все пак, спрямо миналата година възнаграждението на шефа на McDonald's е било 1189 пъти по-високо от средното заплащане на служителите на компанията.