Главният изпълнителен директор и президент на Sony Interactive Entertainment Джим Райън обяви пенсионирането си след почти 30 години работа като главен ръководител на PlayStation. Новината съобщава Sony в изявление, цитирано от световните медии. Райън ще се пенсионира през март 2024 година.

Едно от основните постижения на мениджъра в работата му беше да доведе PS5 до над 40 милиона продажби, изпреварвайки значително своя конкурент Xbox.

Президентът на Sony Group Corporation, главен оперативен директор и финансов директор Хироки Тотоки ще поеме ролята на председател на SIE следващия месец, за да "подкрепи прехода и ще поеме поста временен главен изпълнителен директор, след като Райън се пенсионира".

Playstation Q: Какво представлява мистериозното устройство на Sony

Playstation Q: Какво представлява мистериозното устройство на Sony

Не, това не е нова конзола

Джим Райън се присъединява към SIE през 1994 година и е назначен за главен изпълнителен директор през 2019 година. Преди това е заемал ръководни позиции в компанията, включително президент на SIE Европа, ръководител на глобалните продажби и маркетинг в SIE, бил е и заместник-президент на SIE.

Мениджърът ръководи пускането на PlayStation 5, която според компанията е "най-успешната платформа на PlayStation".

"Имах възможността да работя това, което обичам в една доста специална компания, заедно със страхотни сътрудници. За мен обаче е все по-трудно да пребивавам в Европа и да работя в Северна Америка. Отивам си със съзнанието, че съм имал късмета да работя върху продукти, които са оказали влияние на милиони хора по целия свят", казва Райън в изявление.

Популярната игра Call of Duty ще остане собтвеност на PlayStation след предстоящото сливане на Activision Blizzard с Microsoft.

Sony с рекордни годишни продажби за цялата си история

Sony с рекордни годишни продажби за цялата си история

Сериозен принос за това имат и продажбите на видеоигри