Консорциумът от компании на  Sony Group отчете през фискалната 2022 г. (приключила на 31 март 2023 г.) рекордни обеми на продажби, надминавайки за първи път в цялата си история нивото от 10 трилиона йени (повече от 74 милиарда долара по настоящия курс). Това показват данните, публикувани днес от компанията, съобщи ТАСС.

И така, според финансовия отчет на компанията, печалбата от продажби на стоки и услуги на групата компании за първи път в историята си през 2022 г. възлиза на 11,53 трилиона йени (85,4 милиарда долара), т.е. за година показателят е нараснал с 16%.

Почти половината от продажбите са в категориите "видеоигри" и "мрежови услуги", както и в категориите "развлечения" и "технологии".

Нетната печалба на компанията Sony Group е нараснала спрямо предходната година с 6,2% до 937,1 милиарда йени (6,9 милиарда долара).

Японски икономически анализатори отдават успехите на компанията на нарасналите продажби в световен мащаб на нейния "флагман" Playstation 5, на видеоигри и периферни устройства. Освен това, от значение е и (значителното) понижение на курса на японската йена спрямо долара през 2022 г., което също допринесе за увеличение на печалбите на Sony, чийто продажби са насочени за чужбина.

Sony купува студиото за видеоигри Bungie за $3,6 милиарда

Sony купува студиото, което стои зад популярната игра Destiny за $3,6 милиарда

Заедно с тази на Microsoft, която закупи Activision Blizzard за $69 милиарда, това е една от най-големите придобивки в сегмента