Престижното списание Forbes публикува своя нов списък за най-успешните млади предприемачи в света за 2018 година и в него има сериозно българско присъствие. В списъка "30 under 30" за разлика от предходните години присъстват само дами.

Трите са включени в списъка за Европа, като две от тях се изявяват в една и съща сфера - социално предприемачество, а третата е в категория "Право и политика". Ето и кои са те:

Ива Цолова, JAMBA

Снимка 335728

Източник: Facebook / Iva Tsolova

26-годишната Ива е съосновател на онлайн платформата JAMBA, чиято цел е да помогне на хора с увреждания да си намерят по-лесно работа. Чрез нея те могат да се свързват по-лесно с фирми и компании, които да ги наемат. Платформата осигурява още обучения и предварителна подготовка, които могат да се извършват онлайн или на живо.

Самата Ива има опит в неправителствения сектор, като две години е работила с хора с увреден слух. Тя е делегат на България към ООН и е отличена като един от десетте най-изявени млади българи за 2016 година.

Тези 5-ма българи влязоха в класацията на Forbes за най-успелите млади предприемачи

Тези 5-ма българи влязоха в класацията на Forbes за най-успелите млади предприемачи

Вижте кои са те

Росица Заимова, Dalberg Data Insights

Снимка 335730

Източник: Dalberg Data Insight

Както Ива Цолова, Росица Заимова също е включени в списъка "30 under 30" в категорията за социално предприемачество. Тя е родена в България, но в момента живее в Брюксел, където участва в създаването на Dalberg Data Insights.

Платформата предлага инструменти за достъп и анализ на данни и проектиране на решения за сфери, като международно развитие, хуманитарна помощ и социално въздействие. Росица се занимава с изпълнението на проектите на организацията.

Лена Бориславова, "Георгиев, Тодоров и Ко."

Снимка 335731

Източник: LinkedIn / Lena Borislavova

Лена е част от класацията в категорията "Право и политика". Тя е от екипа на адвокатството дружество "Георгиев, Тодоров и Ко", като областите й на практика са сливания и придобивания, търговски сделки, данъчно и международно финансово право.

Преди това работи в немско-българска кантора, а основно отговаря за сделки за чуждестранни инвестиции в страната. Лена е била и юрист-лингвист към Съда на Люксембург.