Петима българи намериха място в тазгодишното издание на класацията на престижното списание Forbes за най-успешните предприемачи в социалната сфера в Европа. Трима от тях са основателите на "Враца софтуер общество".

В списъка на изданието са отличени още Роси Митова, която създава платформата Farmhopping, както и Александър Найденов, който е съосновател на онлайн платформата за споделяне и обсъждане на научни трудове PaperHive.

Кои са "Враца софтуер общество"?

Снимка 273236

Източник: NOVA

През 2014 година Емилиян Кадийски, Теодор Константинов и Илиян Димов създават "Враца софтуер общество". Тяхната цел е в българския град да се поставят основите на общество от IT специалисти, като те за трета поредна година организират безплатна 9-месечна обучителна програма по програмиране.

Освен това под шапката на "Враца софтуер общество" се организират специализирани събития и експерти работят с децата от местни училища.

Двама българи са сред най-успелите млади предприемачи на Forbes

Двама българи са сред най-успелите млади предприемачи на Forbes

Вижте кои са те

Кои са Farmhopping?

Снимка 273238

Източник: farmhopping.com

Farmhoping е старт-ъп компания, създадена от трима приятели - Роси, Михаил и Руслан. Тяхната платформа помага на хората от големите градове да пазаруват онлайн чиста храна директно от малки български производители. Поръчки чрез нея могат да се правят за столицата или да бъдат изпращани до различни сборни пунктове. Те пристигат за срок от 48 часа.

Кои са PaperHive?

Снимка 273250

Източник: paperhive.org

Александър Найденов е съосновател на онлайн платформата PaperHive, която цели да улеснява ученици и студенти да си помагат в четенето и разбирането на сложни научни текстове. Тя дава възможност на преподаватели, изследователи и учащи лесно да търсят, поправят и допълват статиите, чийто брой вече надвишава 14 милиона броя.

Екатерина Карабашева - момичето, което успя да впечатли Forbes

Екатерина Карабашева - момичето, което успя да впечатли Forbes

Мобилно приложение направи българката един от най-успешните предприемачи за 2015 г.

Извън категорията "Социално предприемачество" от Forbes са отличили още двама българи в класацията си за тази година. В Категория "Индустрия" влиза Константин Рангелов. Той е съосновател на фирмата Dronamics, която разработва автоматизирани въздушни дронове за пренос на товари. 

В категория "Изкуство" се класира Макс Пирски, който се занимава с графичен дизайнер. Той е работил по проекти на компании като Nike, American Greetings и Cirrus Owners & Pilots Association.