Двама българи се наредиха сред най-успелите предприемачи в социалната сфера в Европа под 30-годишна възраст, избрани от изданието Forbes. Единият отличен е Екатерина Карабашева, която е само на 26 години и е създател на мобилното приложение Jourvie. Другият е съоснователят на Софтуерния университет в София Христо Тенчев.

Снимка 216414

Източник: Karabasheva.com

С какво Екатерина Карабашева впечатли журито на Forbes?

Създаденото от нея мобилно приложение за смартфони Jourvie е насочено към хора с хранителни разстройства, които се опитват да се върнат към нормалния хранителен режим.

Софтуерът предлага различни техники, като воденето на дневник за това, какво сте яли и мотивиращи стратегии, които потребителите могат да използват по време на въстановителния процес. От пускането на Jouvrie през миналата година, приложението е било свалено над 10 500 пъти и има повече от 1500 активни потребители.

Светлин Наков и Христо Тенчев

Източник: Softuni.bg

Светлин Наков и Христо Тенчев

С какво Христо Тенчев впечатли журито на Forbes?

Той е съосновател на първия в България Софтуерен университет заедно с колегата му Светлин Наков. През образователния център вече са минали над 33 000 студенти, получили квалификация в IT сферата и предприемачеството, а 97% от тях веднага са успели да си намерят работа по специалността.

Освен това едва на 18 години Тенчев става съосновател и на компанията за видеоигри XS Software, чиито печалби се равняват на над 5 милиона евро годишно.  

Останалите млади и успели предприемачи

Сред останалите европейци, включени в престижния списък на Forbes за успели млади предприемачи, няколко работят върху създаването на организации, фокусирани върху интегрирането на мигранти в страните им.

Други са насочени към разработване на нови технологии в областта на медицината и към оказването помощ за студенти, търсещи си стажове в Европа. В списъка е включена и носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзай, която се бори за правото на образоване на жените по цял свят.