Автомобилният производител Volkswagen планира да съкрати 5000 работни места в администрацията си до 2023 година като част от програмата си за съкращение на разходите.

Това твърди германското издание Handelsblatt, позовавайки се на неназовани източници.

От Market Watch цитират европейската медия, като посочват, че освобождаването на хората трябва да започне през следващата година.

То ще бъде в изпълнение на стратегията на главния изпълнителен директор Херберт Дийс за добавяне на допълнително 5,9 милиарда евро към приходите на групата.

Междувременно преди месец стана ясно, че производителят ще съкрати близо 3000 души в Словакия. Според местните медии дъщерното дружество Volkswagen Slovakia ще освободи хората до края на юни месец.

Основната причина за съкращенията в страната е несигурността около бъдещето на базираната в Братислава база на производителя.

От медиите там посочват, че заводът няма подписани споразумения за производството на новите модели на германския концерн, което трябва да започне през 2022 година. Също така базата там се нуждае от значителни инвестиции, за да подобри продуктивността си.