Германският автомобилен концерн Volkswagen AG има намерение в близките години да съкрати около 7 хиляди сътрудници от две свои предприятия, разположени в Хановер и Емден.

В тези заводи към настоящия момент работят около 22 хиляди души, което означава, че уволненията ще засегнат 30 на сто от персонала, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Причината за тази решителна крачка са плановете на компанията за по-мащабен преход към производството на електрически автомобили, при което ще отпадне нуждата от редица специалности.

Съкращаването на щата ще бъде осъществено за смета на доброволни напускания и излизането на сътрудници в пенсия. На някои временни сътрудници ще бъдат предложени контракти за работа в компанията от групата Porsche, както и в завода на VW в град Касел.

През тази седмица Volkswagen обяви преразглеждане на плановете си за развитието на технологии за електрически автомобили, след като властите на ЕС повишиха нормите за отработените газове.

По думите на генералния директор на компанията Херберт Дийс, новите мерки означават през 2030 година над 40% от продаваните от VW автомобили трябва да бъдат с електрическо задвижване.

"А това означава, че нашата съществуваща за целта програма за промяна е недостатъчна", каза Дийс.

Миналата есен Volkswagen обяви намерение да инвестира 30 милиарда евро за развитието на електромобилите до 2022 година. Сега тези пранове подлежат на преразглеждане.

Освен това компанията ще ускори изваждането от производство на стари модели, ще започне преоборудване на заводи и ще увеличи производството на батерии за електрическите коли, отбеляза Херберт Дийс.