Бившият генерален директор на БНТ Вяра Анкова е новият шеф на новините в NOVA. Тя ще поеме ролята на напусналата в началото на август Дарина Сарелска.

Като генерален директор "Информация" и член на мениджърския съвет, Анкова ще отговаря за развитието на новините, информационните и публицистичните предавания, встъпвайки в длъжност от 9 октомври 2017 г., съобщават от медията.

"Щастливи сме, че в Нова Броудкастинг Груп идва телевизионен мениджър с дългогодишна и богата експертиза в сферата на новините и актуалната информация. Вяра Анкова е обществено призната личност с изключително високи професионални стандарти. Вярвам, че с нейния 26-годишен телевизионен опит ще вдъхнови екипа на Новините на NOVA и заедно ще продължат бъдещото развитие на медията като лидер в новините и актуалните програми", коментира Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп.

Вяра Анкова започва кариерата си в БНТ през 1991 г., а след това е репортер и редактор на известното предаване "Добро утро". Три години по-късно става водещ на централната емисия "По света и у нас".

От 2004 г. до 2010 г. е директор на "Новини и актуални предавания" към дирекция "Информация" на БНТ. Същата година става 21-вият Генерален директор на Националната телевизия, а през 2013 г. е преизбрана на тази позиция за втори мандат. През 2017 г. мандатът й изтече и тя бе наследена на поста от Константин Каменаров. 

Анкова е завършила Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски" със специалност Английска филология. Специализирала е в САЩ, както и в британската BBC. Била е чуждестранен специализант на CNN, правейки репортажи за програмата "World Report".

"Да стана част от водещата търговска телевизия и най-голямата мултиплатформена медийна група в България е голяма отговорност за мен. В наши дни журналистите са поставени пред много трудни задачи - една от тях е да отсеят достоверната от недостоверната информация, и да гарантират на зрителите обективни новини. Вярвам, че с опита си ще допринеса за усъвършенстването на този процес, поддържайки добрия имидж, който новините и актуалните предавания на NOVA вече имат", каза Анкова.

"С идването на Вяра Анкова в екипа на Нова Броудкастинг Груп правим следваща стъпка в стратегията за привличането на най-успешните и утвърдени мениджъри на телевизионния пазар и затвърждаването на компанията като водещата медийна група в България. Радвам се, че Вяра избра Нова Броудкастинг Груп като следващ етап в своя професионален път. Гордеем се с един от най-опитните екипи във всички направления", заяви Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп.