Две жени ще поемат управлението на стоманобивния гигант Fortescue Metals Group. Елизабет Гейнс, която през последните 9 месеца беше финансов директор, е назначена за изпълнителен директор и ще бъде новият силен човек в компанията, а нейна заместничка ще бъде Джули Шатълуърт.

Гейнс наследява досегашния ръководител Нев Пауър и ще контролира промяната в маркетинговия фокус на компанията, насочена към добива на руди с над 60% съдържание на желязо. Тя се ползва с доверието на милиардера Андрю Форест, който е основател, президент и мажоритарен акционер на Fortescue Metals Group.

"Ясно е, че Гейнс като финансово лице, което за пръв път влиза в ролята на главен изпълнителен директор показва, че (компанията) има различен фокус.

Тя ще разгледа капиталовата структура на дълга и собствения капитал, връщането на капитала и растежа. Означавали това сливания и придобивания?", каза пред Bloomberg Питър О'Конър, анализатор в Shaw and Partners.

Предизвикателства пред бизнеса

Снимка 326750

Източник: iStock

Австралийската компания, която е четвъртият най-голям износител на желязна руда в света, е изправена пред предизвикателствата на китайската стоманодобивна и желязна индустрия.

Повишените екологични стандарти, наложени от властите в Пекин, накараха фабриките все повече да избягват нискокачествените руди, включително тези, изкопани от австралийския производител.

Fortescue произвежда материал със средно около 58% съдържание на желязо. Неговите по-големи конкуренти в Австралия, BHP Billiton и Rio Tinto Group, се стремят да произвеждат руда с над 60% желязо. Най-големият износител Vale SA, който започна доставки от Бразилия, добива руда с 67% съдържание на желязо.

Акциите на Fortescue преживяват трудна 2017 г., спадайки с повече от 20% от началото на годината.

Най-добрите лидери

Гейнс и Шатълуърт, заедно със собственика Андрю Форест

Източник: Fortescue Metals Group

Гейнс и Шатълуърт, заедно със собственика Андрю Форест

Компанията създава нов екип от лидери, който включва Гейнс, Шатълуърт, новият оперативен директор Грег Лилиман и новият финансов директор Иън Уелс. Промените ще станат факт в началото на 2018 г.

"Джули и Елизабет са наистина феноменален екип, който не смятахме, че можем да заменим. На тези 4 позиции бяха назначени най-добрите хора, независимо от пола", заяви Форест.

Гейнс се присъедини към компанията през 2013 г., превръщайки се в първата жена в борда на компанията. Тогава Форест оповести плановете на компанията да назначи повече жени за директори, добавяйки, че назначенията ще бъдат по заслуги.

Тя е експерт-счетоводител, бивш изпълнителен директор на Helloworld Travel и е заемала различни финансови роли в кариерата си.

"Посоката е същата, в която сме работили през последните 5 години, в които съм участвала, така че не приемам това като значително отклонение. Очевидно приоритетите ми са да работя в тясно сътрудничество с Нев, за да осигуря много плавен преход, за да науча колкото се може повече от него и да работя с този екип", заяви Гейнс.