Проблемите на германската авиокомпания Lufthansa сякаш нямат край. Стачки, отменени полети и объркани пътници са все по-честа гледка на европейските летища. Читатели на Money.bg сигнализират за още един проблем - дублиране на самолетни билети, което води до това, че много хора, които са си закупили билет, често не могат да излетят. И докато журналистите проверяваха тези сигнали, сами станаха участници в един "летищен хаос".

Обяснението на компанията и компенсациите за пътниците с дублирани билети - разказ от първо лице

Екип на Money.bg, както и колеги от други български медии, станаха свидетел и пряк участник на случващото се с националния авиопревозвач на Германия. На 25 април, след провеждането на последната сесия на Европейския парламент в Страсбург преди изборите, десетки журналисти и няколко евродепутати, се убедиха сами в това това как, въпреки че разполагат със самолетен билет от Франкфурт до София, закупен преди повече от месец, може и да не могат да излетят.

Над 20 души, част от тях журналисти, чекирайки се на летището и разпечатвайки бордната си карта, се оказаха без място в самолета. От представители на компанията ни беше обяснено, че "когато бордингът започне, някои хора може би ще получат място в самолета". Само че, не всички получиха.

Германската авиокомпания Lufthansa удвои нетната си печалба за 2023 година

Най-голямата европейска авиокомпания удвои нетната си печалба за 2023 година

През 2023 г. германската авиокомпания е превозила общо 123 милиона пътници

По-малко от час преди излитането на самолета служители на Lufthansa съобщиха по високоговорител, че предлагат компенсация в размер на €250 за всеки желаещ да пренощува във Франкфурт и да лети за София на следващия ден късно следобед. С полет през Виена.

Желаещи нямаше и няколко минути по-късно офертата се вдигна - освен по €250 на човек, авиокомпанията ще осигури и безплатно настаняване в хотел, с включена храна, както и трансфер до хотела и летището.

За късмет на нашата група доброволци в крайна сметка се намериха и екипът ни успя да излети за София. Не всички обаче имаха този късмет.

Снимка 582828

Източник: iStock

Обяснението на германската авиокомпания за сулчващото се беше кратко - "повреда в онлайн системата, която води до случайно продадени повече билети". Източници на Money.bg в Европейския парламент в Страсбург обаче заявиха, че "това е честа практика за Lufthansa, особено от ковид-пандемията насам.

Стачки, отменени полети и...рекордна печалба

Припомняме, че през февруари тази година стачка на наземния персонал в в Lufthansa отмени стотици свои полети на пет големи германски летища. Сред отменените полети бяха тези между между София и аерогарите във Франкфурт и Мюнхен.

Малко по-късно от компанията обявиха, че самолетните билети за отменените полети ще могат да бъдат презаверени безплатно. Билетите за вътрешните полети в Германия на авиокомпанията пък можеха да бъдат заменени за ваучери, които да бъдат ползвани за пътуване с влак.

На този фон, през месец март тази година Lufthansa обяви рекордна печалба за 2023-а. Нетната печалба на националния превозвач на Германия през миналата година е нараснала до €1,67 милиарда при €791 милиона през 2022 година. Това е повишение със 112%, стана ясно от официално съобщение на сайта на авиокомпанията.

Причината за добрите резултати се крие в увеличението на полетите и превозените пътници. Колкото до проблемите, свързани със стачки, дублирани билети и отменени полети, те си остават. И за жалост са все по-често срещано явление сред повечето авиокомпании.

Ryanair отмени 300 полета в Европа, заради стачка на френски профсъюз

Ryanair отмени 300 полета в Европа, заради стачка на френски профсъюз

От авиопревозвача съобщиха, че ще бъдат засегнати 50 000 пътници