Новоизбраният американски президент Джо Байдън се ваксинира срещу COVID-19 на живо по телевизията, в опит да насърчи американците също да се ваксинират, когато това е възможно, предава CNBC.

"Няма от какво да се притеснявате. Очаквам с нетърпение втората ваксина", каза той от болница в Делауър.

Бъдещата първа дама Джил Байдън се ваксинира по- рано. Избраната за вицепрезидент сенатор Камала Харис от Калифорния и съпругът й Дъг Емхолф ще бъдат ваксинирани следващата седмица.

След като получи ваксината Байдън похвали администрацията на Тръмп за работата й. "Дължим на тези хора много. Учените и хората, които създадоха това, служителите на първа линия, хората, които извършиха клиничната работа. Това е просто удивително", заяви Байдън.

Здравните власти имат планове за ваксинация на 20 млн. души до края на годината, но предупреждават, че може да са необходими месеци за ваксинирането на по-голямата част от населението.

През последните дни и други високопоставени американски представители бяха ваксинирани публично, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и вицепрезидентът Майк Пенс.

Тръмп, който беше приет в болница с коронавирус през октомври, все още не е получил ваксина.