Те развиват скорост до 2000 км/ч, невидими са за радарите, а само специалният шлем на пилота струва стотици хиляди долари: изтребителите F-35 са най-скъпият военен проект на САЩ. Но наистина ли нямат равни на себе си?

Бившият американски президент Доналд Тръмп беше във възторг от изтребителите F-35. Смяташе ги за забележителни машини и патетично беше заявил:

"Когато враговете ни чуят шума от моторите на F-35, душите им ще се разтреперят и те ще знаят, че е дошъл денят за разплата".

Не всички обаче са толкова еуфорично настроени. Нещо повече дори: мненията относно качествата на F-35 са крайно противоположни.

По-бързи от звука

Изтребителите F-35 са най-скъпият военен проект на САЩ. И несъмнено са изключително явление. Когато американските военни извършват с тях тренировъчни полети над Долината на смъртта в Калифорния или участват във въздушни шоута, зрителите се надпреварват да ги снимат. Изтребителят развива скорост до почти 2000 км/ч и лети по-бързо от звука.

Разработването на този боен самолет започна преди повече от 20 години, а първият бе произведен преди десетина години. Най-важното качество на изтребителя, който се произвежда в три варианта, е, че е невидим за радарите. Един от моделите на F-35 е в състояние да стартира и каца отвесно. Освен това F-35 може да носи на борда си различни оръжия, включително и атомни бомби.

Изтребителят се управлява само от един пилот. Неговият високотехнологичен шлем струва няколкостотин хиляди долара и предоставя на летеца всевъзможни информации и изгледи. По правителствени данни бойният самолет струва около 80 милиона долара.

Междувременно в програмата са включени не само САЩ, но и редица други страни, сред които Великобритания, Австралия и Белгия. А от това проблемите не стават по-малко - тъкмо обратното, твърди военният експерт Дан Грейзиър.

"Когато се произвежда самолет, който трябва да задоволи желанията на всички участници, в крайна сметка се получава не такъв, който умее всичко, а самолет, който не умее нищо", заяви Грейзиър неотдавна по време на една дискусия.

Критиките към F-35

Има например критики, че F-35 не е толкова маневрен, колкото други изтребители, а и издръжката му е невероятно скъпа:

"Ако американската армия закупи толкова изтребители, колкото е планирала, ВВС няма да са в състояние да ползват техните F-35, защото разходите по тях надхвърлят целия им бюджет с 6 милиарда долара", заяви Грейзиър.

Други критици твърдят, че високите технологии, с които се управляват изтребителите, не са достатъчно усъвършенствани за серийно производство и често дават дефекти. Южна Корея например замрази своите изтребители F-35, след като технически недостатък наложи аварийно кацане на един от тях.

А когато шефът на американските ВВС генерал Чарлс Браун през миналата година започна да разсъждава на глас за разработването на ново поколение изтребители, това бе посрещнато на нож и Браун набързо си промени мнението: F-35 били стълбът, на който се крепяло бъдещето на ВВС.

Няколкостотин изтребителя F-35 междувременно вече са доставени, като над 400 се ползват само от американските военни.

След началото на войната в Украйна САЩ прехвърлиха много от тях в Полша. Сега изтребители F-35 иска да закупи и Германия.