Две картини от колекцията на Роналд Перелман - милиардерът, който продава активи от своята инвестиционна империя - бяха продадени за 28,8 милиона паунда, или 37,3 милиона долара. Така картините вече са собственост на Sotheby's.

77-годишният Перелман беше анонимният продавач на произведенията на Джоан Миро и Анри Матис на виртуален търг, посочват пред Bloomberg хора, които са добре запознати с неговата колекция.

Картините са оценени от 28 милиона до 42 милиона паунда.

Джош Власто - говорител на инвестиционната компания на Perelman MacAndrews & Forbes, отказа коментар по темата. Същото направиха и от Sotheby's - британска мултинационална корпорация със седалище в Ню Йорк, която е един от най-големите брокери в света на изобразителното и декоративно изкуство, бижутата, недвижими имоти и колекционерска дейност.

Джоан Миро, Joan Miro, Джоан Миро, Peinture (Femme au chapeau rouge)

Джоан Миро, Joan Miro, Джоан Миро, Peinture (Femme au chapeau rouge)

Нарисувана през 1927 година, "Peinture (Femme au chapeau rouge)" на Джоан Миро беше продадена за 22,3 милиона паунда, в рамките на прогнозния диапазон на предварителната продажба. Произведението, някога собственост на художника Александър Калдър, предизвика 11-минутна война на наддаване между две страни с голям интерес към картината.

Картината на Анри Матис от 1942 година "Danseuse dans un interieur, carrelage vert et noir" беше продадена за 6,5 милиона лири - под ниската граница на оценката, след като привлече само един наддавач.

Преди търга, който се предаваше на живо от Лондон, Sotheby's нареди трети наддавачи, които да поставят неприемливи за другите играчи оферти и за двете картини, като по този начин ефективно си гарантират придобиването им.

Иначе по-рано в хода на търга беше продаден малък автопортрет на Рембранд, който достигна до 14,5 милиона паунда, в рамките на прогнозния диапазон. Според Sotheby's работата от 1632 година е била продадена за 650 паунда през 1970 година.

Рембранд, автопортрет

Рембранд, автопортрет

На търга беше продадено и абстрактно платно на Бриджит Райли, наречено "Cool Edge". Платното беше пуснато от борещия за оцеляване авиопревозвач British Airways. В крайна сметка платното донесе 1,9 милиона паунда, надминавайки високата оценка.

По-рано този месец Власто заяви, че Перелман - чиито фондове обхващат козметика, фармацевтични продукти и бизнес услуги - разглежда опции, включително освобождаване на определени активи, "заради промени в света както социално, така и икономически".

Миналата седмица частната инвестиционна компания KPS Capital Partners заяви, че е подписала споразумение за придобиване на AM General - производител на Humvee и един от най-големите активи на Перелман. Стойността на сделката обаче остана неразкрита.

Картина на Клод Моне се продаде за $110,7 милиона на търг

Картина на Клод Моне се продаде за рекордната сума от $110,7 милиона на търг

Тя се превърна в най скъпо-продадената му творба