Една от малкото на картини на френския художник Клод Моне от поредицата "Купчини сено" се продаде на търг за 110,7 милиона долара. Сумата е рекордна за творба от Импресионизма.

Маслената картина, изобразена върху платно, наречена "Meules" е завършена през 1890. Тя е първото творение на изкуството от течението на Импресионизма, което събира 100 милиона долара на търг, пише CNBC.

Освен това тя е най-скъпо продадената картина на Моне, който поставя основите на Френският импресионизъм и рисуването на открито.

"Meules" e една от цяла поредица, състояща се от 25 картини, изобразяващи купища събрано жито, което е принадлежало на съседа на Моне в Гиверни, Франция. Поредицата картини е известна със съвършения начин, по който художникът е уловил и изобразил светлината върху своите творби.

Повечето от тях са били излагани дълго в редица музеи - от Getty Center в Лос Анджелис до Musee D`Orsay в Париж и Metropolitan в Ню Йорк.

Според аукционната къща Sotheby, която провежда търга, картината е придобита от богати социалисти от Чикаго директно от дилъра на Моне през 90-е години на миналия век. През 1986 е купена на търг от настоящия продавач за 2,53 милиона долара. За 33 години стойността ѝ се увеличава дотолкова, че на търга стига 110 милиона долара.

Аукционната къща не разкрива кой е новият притежател на творбата, чиято оферта се оказва най-добра и побеждава тези от още пет кандидати в рамките на 8-винутен търг.