Небостъргачите, някога свързвани с Щатите, днес могат да бъдат намерени в различни краища на света. Те стават все по-високи, по-скъпи и впечатляващи през последните години. А редица държави се състезават кой ще успее да предложи най-големите иновации във високото строителство.

Кои обаче са най-впечатляващите супервисоки здания досега? Ето едни от тези, които няма как да подминем, без да им отделим нужното внимание:

F&F Tower в Панама

Снимка 379597

Източник: iStock

Известна още като Кулата на революцията се издига на почти 232 метра височина и впечатлява със своя спираловиден дизайн.

Burj Al Arab в Дубай

Снимка 221861

Източник: GettyImages

Една от емблемите на Дубай изглежда като огромно стоманено-стъклено платно. Причината да бъде избрана такава форма за фасадата е тя да не хвърля сянка върху близкия до нея плаж. Небостъргачът е изграден върху изкуствен остров, а един от ресторантите към него се намира под вода.

Marina Bay Sands в Сингапур

Снимка 210327

Източник: Wikipedia

Този хотел в Сингапур е съставен от три отделни сгради, чиито покриви се съединяват в най-дългият басейн от подобен род. Също така това е най-популярният хотел в Instagram в света. Marina Bay Sands има 57 етажа плюс мол, няколко спа центъра и кино.

Turning Torso в Малмьо

Снимка 379598

Източник: iStock

С отварянето си през 2005 година небостъргачът се превръща в най-високата сграда в Швеция. Той се издига на 57 етажа, а самата фасада на зданието е извита.

Evolution Tower в Москва

Снимка 379599

Източник: iStock

Тази кула в много наподобява по форма структурата на ДНК. Тя се намира в бизнес центъра в руската столица и се издига на 255 метра височина. Сградата е отворена за първи път през 2004 година.

Kingdom Centre Tower в Рияд

Снимка 351306

Източник: iStock

Този небостъргач, намиращ се в столицата на Саудитска Арабия, е известен още като "отварачката" заради интересния си дизайн. Там се помещават офиси и търговски площи. Освен това на 77-я етаж там се намира най-високо разположената джамия.