Ексцентричният милиардер Илън Мъск иска да продава електричество на домакинствата в щата Lone Star.

Според местните медии по-рано този месец Tesla е кандидатствала в Комисията за комунални услуги, за да продава електроенергия на пазара на дребно чрез новото си дъщерно дружество Tesla Energy Ventures, пише Business Insider.

Tesla може да продава енергия директно на електрическа мрежа на щата ERCOT. Тексас е единственият щат със собствена електрическа мрежа, който не споделя енергия със съседните щати.

Този ход може да позволи на жителите на Тексас, чиито домове са оборудвани със слънчеви панели, да споделят енергия с електрическата мрежа на щата.

Според заявлението на компанията, Tesla би могла да използва мрежата си от клиенти на слънчеви панели в щата, за да изгради потребителска база. Дали компанията ще стъпи на пазара на електроенергия, ще стане ясно през ноември, когато Комисията ще съобщи решението си.

Тексас все още се съвзема от вълната от прекъсвания на електрозахранването по време на зимните бури през февруари. Повече от 100 души загинаха, а милиони тексасци останаха без ток в продължение на дни, заради студа.

Оттогава някои доставчици на електроенергия са напуснали пазара, а тринадесет нови са кандидатствали за продажба на електроенергия в Тексас.