Производителите на едни от най-популярните играчки предупреждават, че заради глобалната криза с доставките и недостига на работна ръка, този коледен сезон любимите подаръци на децата ще бъда по-скъпи.

Две от водещите компании в сектора в САЩ съветват родителите да помислят от по-рано за купуването на желаните играчки, защото доставките им могат да отнемат повече време от обичайното.

"Ще има огромен недостиг на продуктите ни през тази година. Търсенето ще го има, но това, което ще е трудно, е да отговорим на това търсене", посочва главният изпълнителен директор на MGA Entertainment Исаак Лариан пред CNN Business.

Той посочва, че основната причина за очакваните по-високи цени са сериозно нарасналите разходи за транспорт. Основно Лариан посочва гигантът в морския транспорт Maersk като пример.

"През миналата година доставката на един контейнер струваше 3200 долара. Сега тя е 22 000 долара. Междувременно суровините и разходите на труд растат експоненциално. Само за производството ни в Китай, без транспорта, разходите са нараснали с 23%. Това ще се отрази в по-високи продажни цени", обяснява още експертът.