Хонконгският бизнесмен Лий Ман Тат известен още като Краля на соевия сос е починал. Председателят на компанията за производство на подправки Lee Kum Kee беше сред най-възрастните милиардери в света, като той беше на 91 години.

В официално съобщение на компанията се посочва, че Лий е починал спокойно в дома си. В него той е описван като "вдъхновяващ лидер с уникална и напредничева визия за развитие".

"Той се ангажира с каузата да популяризира китайската кулинарна култура и здравословна диета и създаде от групата устойчиво дружество", се казва още в съобщението.

С нетно богатство от 17,4 милиарда долара Краля на соевия сос се нареждаше на 6-то място по богатство в Хонконг, според класацията на Forbes за най-богатите хора в света.

Със своите 91 години Лий беше и сред най-възрастните супербогаташи. На първо място по този показател е американският бизнесмен Джордж Джоузеф, който е на 99 години. Той е основател на застрахователната компания Mercury General.

След него се нареждат трима милиардери на 97 години. Това са Робърт Куок от Малайзия, Дейвид Мърдок от САЩ и дясната ръка на инвеститора Уорън Бъфет - Чарлз Мънгър.

Компанията Lee Kum Kee е била основана от дядото на Лий Ман Тат през 1888 година. Днес тя продава над 200 вида сосове и подправки в повече от 100 държави в света. Самият той наследява компанията от баща си, като застава начело през 1972 година.