Край пустото летище на Ентебе полицията на Уганда прави проверка на бял пикап, превозващ два кашона, които трябвало да бъдат натоварени на карго полет с крайна дестинация Дубай. Самолетът, отпътуващ за емирството, преди дни е превозил Covid-19 помощ в африканската държава. В кашоните полицията открива 93 кг. злато на стойност $5 млн., изнесено незаконно от Конго, разказва The Wall Street Journal.

Историята показва как насред едни от най-строгите мерки срещу пандемията, търговията на контрабандно злато процъфтява.

През последните месеци от малки мини в конфликтните зони в Източно Конго са изнесени рекордни количества злато през границата с Уганда. Там ценният метал се сдобива с фалшиви документи преди да се запъти към международните пазари в Дубай, Момбай и Антверп, според власти, контрабандисти и трейдъри, с които репортери на вестника разговарят.

Голяма част от това злато достигна чуждестранни пазари на борда на карго полети, връщащи се от Уганда, след като са доставили помощ за справяне със здравната криза, показват официални документи.

Търговията на "конфликтно злато" съвсем не е нова, но може би никога не е била толкова печелиша. Цените на ценния метал от незаконните и нерегулирани мини в Конго падат с около 40% от април, според местни търговци. В същото време на световните пазари цените се покачват с почти една трета.

Организацията на обединените нации (ООН) изчислява, че над 95% от износа на злато през 2019 г., или общо около 25 тона, не е с угандски произход. Макар че страната добива съвсем малко от ценния метал, златото изпревари кафето и се превърна в най-изнасяната суровина. Само през март и април т.г., въпреки строгите мерки срещу разпространението на вируса, Уганда е спечелила над $120 млн. от износ, според централната банка - или около половината от общите приходи от износ за периода.

Властите в страната твърдят, че правят всичко възможно, за да спрат практиката, но чуждестранни правителства обвиняват Уганда, че мерките ѝ са само на думи.

ООН изчислява, че от Конго всеки месец в посока Уганда излизат между два и три тона "конфликтно злато" на стойност над $100 млн. Контрабандистите и полицията казват, че това най-често се случва в тайници в камиони, на които минаването е позволено, тъй като носят жизненоважни стоки като гориво и храна. В Уганда златото се продава на търговци, които пък купуват фалшиви документи, за да прикрият произхода на метала.

Сдобиването със златото от Конго коства човешки животи, най-вече в източната провинци Итури, където 1 300 цивилни са починали от март насам. Въоръжени до зъби групировки атакуват мините в търсене на злато. През април бандити атакуват китайска мина, убивайки трима китайци. Десетки атаки са извършвани по маршрутите, по които се транспортира златото, а убитите са дузини.

Ръстът в контрабандата и международната реакция кара правителството на Уганда да увеличи проверките край летището на Ентебе. В края на май е задържана още една пратка с 50 кг. злато - отново предназначена за Дубай.

Скритите разходи при добива на златото: Тихият геноцид в Индонезия

Скритите разходи при добива на златото: Тихият геноцид в Индонезия

Един от най-вредните химикали в света се използва масово при добива на злато