Производството на пластмаса за еднократна употреба ще нарасне с 30% през следващите пет години. Това ще забърза процесите по глобалното затопляне и замърсяването на океаните. Според скорошно изследване едва 20 компании - главно енергийни и химически гиганти, са източник на половината от пластмасовите отпадъци за еднократна употреба в света, пише CNN.

Пластмасите за еднократна употреба - като маски за лице, медицинско оборудване, торбички за пазаруване, чаши за кафе, фолио - са направени от полимери, които използват изкопаеми горива като основен материал.

През 2019 г. по цял свят са изхвърлени 130 милиона метрични тона пластмаси за еднократна употреба. 35% от тях са изгорени, 31% са заровени в депа и 19% са изхвърлени директно на сушата или в океана, според Plastic Waste Makers Index. Изследването е ръководено от австралийската фондация Minderoo, Лондонското училище по икономика, консултантската група Wood Mackenzie и Института по околна среда в Стокхолм.

Компанията, която изработва биоразградими продукти заместители на пластмасата

Компанията, която изработва биоразградими продукти заместители на пластмасата

Newlight Technologies се надява да замени цялата пластмаса в света

Сред най-големите замърсители е гигантът ExxonMobil, който оглавява класацията на производителите на полимери, генериращи пластмасови отпадъци за еднократна употреба, (5,9 милиона на тона през 2019 г.). След това се нареждат компании като Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries и редица други.

Друг интересен факт е, че близо 60% от търговското финансиране на пластмасовата индустрия за еднократна употреба идва от 20 световни банки, които са заели почти 30 млрд. долара за производство на полимери от 2011 г. насам.

Фондация Minderoo призова банките и инвеститорите да се пренасочат към финансиране на компании, които използват рециклирани пластмасови суровини.

Пластмасата - индустрията за $79 милиарда. От кои държави идва тя?

Пластмасата - индустрията за $79 милиарда. От кои държави идва тя?

Лидерите по износ на пластмасови продукти в света

Според проучването държавите, които генерират най-много пластмасови отпадъци за еднократна употреба на глава от населението са Австралия, и САЩ. Обединеното кралство е на четвърто място с повече от 40 килограма пластмасови отпадъци на човек годишно.

Според оценки целият жизнен цикъл на пластмасата за еднократна употреба представлява около 1,5% от емисиите на парникови газове в световен мащаб през 2019 г., като основният принос имат полимерите, казват авторите на доклада. При сегашният темп на растеж пластмасите за еднократна употреба могат да бъдат отговорни за 5-10% от годишните емисии на парникови газове до 2050 г.

Coca-Cola въвежда бутилки от 100% рециклирана пластмаса

Coca-Cola въвежда бутилки от 100% рециклирана пластмаса

За най-популярните си газирани напитки