Луксозна матовобяла чанта Birkin бе продадена в сряда за над 377 000 долара по време на аукцион, който се проведе в Хонконг. Цената, която достигна артикулът, го направи най-скъпата чанта, продавана някога на търг, пише CNN Money.

От аукционната къща Christie's коментираха, че чантата, която е произведена от модната къща Hermes, вече е притежание на неидентифициран купувач, който се сдобил с нея след 15-минутно наддаване.

За направата на чантата са използвани 18-каратово бяло злато и диаманти, но това далеч не е първият път, в който аксесоар достига впечатляваща цена.

Жената, която купи пръстен за £10, а сега го продава за £350 000

Жената, която купи пръстен за £10, а сега го продава за £350 000

Украшението е взето от гаражна разпродажба преди 30 години

Миналата година Christie's продаде подобен артикул в Хонконг за 300 000 долара, с което отбележи рекорд по това време.

Чантите изглеждат почти еднакви, но имат някои фини разлики: артикулът, продаден в сряда, е покрит с диаманти от по-висок клас и за направата му е използвано повече злато.

Ценителите на луксозни стоки смятат, че чантите Birkin са основен символ за статут, обикновено запазен за известни личности и супер богати по света.

Hermes не разкрива колко такива чанти прави, но според аукционната къща Christie's се произвеждат около една или две на година.