Новата супер яхта на милиардера Джеф Безос е почти готова, но за да отиде при собственика си, ще трябва да се разруши част от мостът De Hef в Ротердам.

Ветроходната яхта е с дължина 127 метра и се строи от нидерландската компания Oceanco Alblasserdam. За да стигне яхтата до океана, тя ще трябва да премине през Ротердам и под стоманен мост, известен като De Hef. Централният участък на De Hef може да се подвидне на над 39 мерта но и това няма да е достатъчно, за да може трите гигантски мачти на яхтата да минат под него, пише Bloomberg.

Ротердам ще разглоби временно централната част на моста, за да премине яхтата на Безос. Яхтата на милиардера, наречена Y721, ще бъде една от най-големите ветроходни яхти, построени някога в Нидерландия.

Разходите за демонтирането на моста ще бъдат поети от компанията, построила яхтата Oceanco. Вероятно и Безос ще поеме част от тях. В момента той е вторият най-богат човек в света с богатство 175,8 милиарда долара според Bloomberg Billionaires Index.

Разбира се разрушаването на моста разбуни духовете и предизвика вълнение сред местните жители. "Този ​​човек печели пари на гърба на работниците си, с укриване на данъци, избягване на регулации, а сега трябва да съборим нашия красив национален паметник?", написа Twitter политикът Стефан Лиуис, с коменрат, че "това отива твърде далеч".

Това не е единственото главоболие, причинено от високите мачти на Y721. Огромните платна на яхтата не са подходящи за безопасно кацането на хеликоптер на борда, така че Безос е поръчал още една "поддържаща" яхта, оборудвана с хеликоптерна площадка, която да се движи заедно с Y721.

Продажбите на суперяхти стигнаха рекордни нива миналата година. Общо 887 яхри са били продадени през 2021 г., което е ръст от 77% на годишна база според доклад на компанията VesselsValue.