Католическият свят посрещна Великден по-рано от православния, като равносметката по отношение на разходите след празника е рекордно поскъпване на два продукта - шоколадът и яйцата. И двете са традиционни за трапезата в западния свят, а цените им буквално "скочиха до небесата", пише AP. Причината за това се крие в четири държави.

Около три четвърти от какаото в света, което е основната съставка на шоколада, се произвеждат от какаови дървета в Гана, Кот д'Ивоар, Нигерия и Камерун. Какаовите дървета растат само в близост до екватора и са особено чувствителни към промените във времето. През последните месеци обаче тези четири страни бяха обхванати от силни сезонни прашни ветрове от Сахара, които блокираха слънчевата светлина, необходима за растежа на бобовите шушулки.

През предходния сезон пък проливни дъждове допринесоха за разпространението на болест, причиняваща гниене, а много земеделски производители обвиняват изменението на климата за лошата реколта. След като износът от Кот д'Ивоар, най-големия производител в света, намаля с една трета през последните месеци, световната цена на какаото рязко се повиши. Фючърсите на какаото се удвоиха от началото на годината. Оттам се повишиха и цените на дребно.

Голямото търсене на шоколад по Великден донесе големи печалби за големите компании за сладкарски изделия, които прехвърлиха увеличението на цените на какаото върху потребителите, които не се отказаха от любимите си шоколадови изделия.

Снимка 663026

Източник: iStock

Близо до исторически рекорди бяха и цените на яйцата. Това е така, защото глобалният пазар е под натиск заради разпространението на птичия грип, високото търсене и растящите разходи на фермерите.

Каква е цената на агнешкото от ферма и в магазина и достатъчно ли ще са българските агнета за търсенето за Гергьовден

Каква е цената на агнешкото от ферма и в магазина и достатъчно ли ще са българските агнета за търсенето за Гергьовден

Вносното месо е с малко по-ниски цени, но качеството е различно, коментира шефът на Асоциацията на овцевъдите Cимeoн Kapaĸoлeв пред Money.bg

Каква е ситуацията у нас?

Рекордно поскъпване на традиционните за българската трапеза на Великден козунак, яйца и агнешко месо тази година няма, като цените са близки до миналогодишните, показа проверка на Money.bg. Като цяло, по-голямата част от българите пазаруват в магазините, но расте и броят на хората, които за да спестят пари, купуват пряко от животновъдни ферми.

"Малко преди Великден, при покупки от фермите цените "на едро" са 8-9 лв/кг живо тегло, а "на дребно" (1-2 агнета) са 10-12 лв/кг живо тегло", заяви за Money.bg Cимeoн Kapaĸoлeв, който е cъпpeдceдaтeл нa Haциoнaлнaтa oвцeвъднa и ĸoзeвъднa acoциaция, ĸoятo e нaй-гoлямaтa бpaншoвa opгaнизaция в ceĸтopa нa живoтнoвъдcтвoтo y нac.

Подобни са били цените на агнетата живо тегло и миналата година за Великден и Гергьовден.

Това означава, че и в магазините в страната цените като цяло са близки до миналогодишните. Наблюденията показват, че в магазинната мрежа средната цена на 1 кг агнешко месо е около 26-27 лева.

Скъп Великден: В САЩ ще боядисват... картофи

Скъп Великден: В САЩ ще боядисват... картофи

Цената на яйцата е изключително висока далеч не само в България