Всички сме чували за "Вълка от Уолстрийт", както и знаем за легендарни инвеститори като Бенджамин Греъм, Уорън Бъфет, Питър Линч. Но знаете ли коя е Вещицата от Уолстрийт?

Историята на Хенриета "Хети" Грийн е изключително любопитна: тя е била най-богатата жена в САЩ, но също и най-стиснатата. Изчислява се, че богатството ѝ, натрупано чрез сделки на борсата и на пазара на недвижими имоти, е било между $2,35 млрд. и $4,7 млрд. в днешни пари. Но тя влиза в Световните рекорди на Гинес като най-големият скъперник.

Хети Грийн е родена на 21 ноември 1834 г. в Масачузетс в богато семейство, което е изкарвало прехраната си с китоловство. На 2-годишна възраст отива да живее с дядо си и леля си. Хети четяла финансовите страници на вестниците на дядо си и научила част от занаята от него и баща си. На 13-годишна възраст става семейният счетоводител и придружава баща си навсякъде.

Баща ѝ почива през 1865 г., оставяйки ѝ около $6 млн. (или $100 млн. днешни пари), от които $919 хил. кеш, склад в Сан Франциско, а останалата сума - в тръстов фонд, от който тя получава доход, но няма контрол върху главницата. На 33 г. се омъжва, като кара бъдещия си съпруг да се откаже от претенции върху нейното богатство преди брака.

Днес всички знаят, поне на теория, че на пазарите купуваш евтино и продаваш скъпо. Както пише и Греъм в книгата си "Интелигентният инвеститор", тази популярна мъдрост не винаги е била основна стратегия, особено сред дребните инвеститори.

Хети обаче прави точно това. "Купувам, когато акциите са ниско и никой не ги иска. Държа ги, докато не поскъпнат и хората не полудеят по тях. Това е, вярвам в тайната на всеки успешен бизнес", казва тя.

Грийн инвестира в облигациите, които захранват с пари гражданската война в САЩ. Те са ѝ носели висока възвръщаемост в злато. Друга основна инвестиция е била в акции на железопътни компании.

Годишната ѝ печалба достига $1,25 млн., а за ден е правила дори $200 хил. "Вярвам, че трябва да влезеш ниско и да излезеш високо. Харесвам железопътни акции и ипотечни облигации. Когато виждам, че хубави неща поевтиняват, защото никой не ги иска, купувам много от тях и ги държа", обяснява още тя.

Въпреки успехите ѝ на пазарите, тя живее скромен живот. Скъперничеството ѝ остава легендарно: разказва се, че Хети никога не е пускала отопление и не е използвала гореща вода. Носила е само една стара черна рокля и е сменяла бельото си чак когато се скъса; не е мила ръцете си и е използвала за превоз стара карета. Диетата ѝ се е състояла най-вече от пайове за по 15 цента. Легендата разказва, че е прекарала цяла нощ да търси пощенска марка за 2 цента в каретата си. Друга твърди, че е прала само най-мръсните части на роклята, за да пести от сапун.

Някъде по това време си печели и прякора "Вещицата на Уолстрийт".

Скъперничеството ѝ обаче коства скъпо на сина ѝ Нед, чийто крак е трябвало да бъде ампутиран, тъй като Хети търсила твърде дълго безплатна клиника, където да му помогнат. Някои историци оспорват тази история и твърдят, че не е вярна.

Има и друга страна на историята за Хети: макар и тайно, тя е дарявала често за различни каузи, давала е заеми под пазарни нива на църкви, подпомагала е семейства.