Туризмът расте с бързи темпове навсякъде по света, но с това нарастват и притесненията за негативния ефект на индустрията върху природата. Много дестинации са пострадали от многобройния туристически поток, насочен към тях.

Това важи и за една от най-малките държави в света - Палау. Островът е разположен в Тихия океан между Япония и Австралия. Посетителите там се увеличават в всяка година, като за 12 месеца там минават около 160 000 души или 8 пъти повече хора от населението на държавата.

В отговор на щетите за природата, нанесени от туристите, страната обяви, че въвежда първият в света "договор" за допускане на нейна територия. Този договор ще бъде поставян под формата на печат на паспортите на чужденците и ще бъде подписван от тях преди влизането там.

Текстът към него гласи: "Деца на Палау, аз поемам това обещание като Ваш гост, да пазя и защитавам Вашият красив и уникален остров. Обещавам да стъпвам леко и да изследвам внимателно. Няма да вземам нищо, което не ми е дадено. Няма да наранявам нищо, което не е наранило мен. Единствените следи, които ще оставя, след като си тръгна, са тези, които ще бъдат отмити.".

Палау е първата страна, която ще промени политиката си, за да въведе този "договор" в законодателството, свързано с опазването на околната среда.