Има една отличителна черта на дизайна на небостъргачите в Хонконг, която буди любопитство - защо някои от тях имат зеещи дупки в центъра? Отговорът се крие във фиксацията на града с древната китайска практика фън шуй, пише Culture Trip.

Тези дупки, обикновено с правоъгълна форма, са класически примери за работа на фън шуй. Фън шуй (буквално "вятър" и "вода") е древната китайска практика за подреждане на сгради и предмети, така че да са в хармония с природата, за да привличат късмет и да предпазват от нещастия.

Дупките са известни като "драконови порти" и според фън шуй тези дупки позволяват на драконите да летят от планините до океана всеки ден, което позволява положителен енергиен поток да преминава през сградата.

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето защо

Асансьорите в сградите често не работят или напълни липсват, а до високите етажи не стига вода

Всъщност легендата разказва, че драконите (които представляват мъдрост, смелост и просперитет в китайската култура) живеят в планините. Така че в допълнение към задължителните елементи като врати, прозорци и покриви, в Хонг Конг не можете да забравите дупката в центъра на сградата, през която могат да летят дракони - очевидно.

Тези интригуващи дупки "порта на дракона" са предимно сгради, разположени близо до вода. Това позволява на "драконите" да имат безпрепятствен път до водата, като по този начин не блокират потока на добра енергия.

Някои от по-известните сгради в Хонг Конг, които се отличават с тези драконови порти, включват жилищния блок Repulse Bay и резиденцията Bel-Air в района Cyberport на Хонг Конг.

Драконовите порти са ясен знак за това, че фън шуй все още играе роля в оформянето на града. И до ден днешен суеверните жители на Хонконг наемат майстори по фън шуй, често на висока цена, за да работят с архитекти, за да гарантират, че техните сгради имат най-добрия поток от "чи" (енергиен поток).

The Mirror Line: Най-дългият небостъргач в света ще струва на Саудитска Арабия 1 трилион долара

Тази държава ще изгради 120 км дълъг град-небостъргач

The Mirror Line ще се състои от две чудовищни ​​сгради, всяка висока 16 000 фута (за справка Емпайър Стейт Билдинг е висока само 1454 фута)

Дори в днешния свят, където фън шуй често се смята за форма на суеверие, повечето строителни предприемачи вярват, че е по-добре да бъдат в безопасност, отколкото да съжаляват.