Милиардерите в Силициевата долина Илън Мъск и Марк Зукърбърг излязоха с крайно противоречиви мнения относно мерките за блокиране, предназначени да забавят разпространението на новия коронавирус, предава Reuters.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че одобрява мерките, докато неговият колега начело на Tesla Илън Мъск осъди ситуацията на блокиране като антидемократична.

Мъск, който често "избухва" и отправя откровени коментари в социалната мрежа Twitter, написа в коментар към анализатори на приходите на Teslа, че е фашистко да се каже, че хората не могат да напуснат домовете си.

"Това не е демократично, не е свобода. Дайте на хората обратно проклетата им свобода", написа Мъск.

От друга страна, в коментар за печалбата на Facebook Зукърбърг изрази загриженост относно облекчаването на мерките за блокиране и каза, че икономическата криза от пандемията ще продължи по-дълго, отколкото хората очакват в момента.

"Притеснявам се, че отварянето на определени места твърде бързо, преди нивата на инфекция да бъдат намалени до минимални, почти ще гарантира бъдещи огнища и по-лоши дългосрочни здравни и икономически резултати", каза Зукърбърг.

Изследване: Реалният брой нови безработни в САЩ е с 60% по-висок от официалния

Изследване: Реалният брой нови безработни в САЩ е с 60% по-висок от официалния

Ако данните на Economic Policy Institute са верни, до момента техният брой може да е надхвърлил 40 млн. души

И двете компании са базирани в района на залива на Сан Франциско, който беше на преден план в опит да забави разпространението на вируса, като седемте региона там издадоха съвместна препоръка хората да седят по домовете си, преди Калифорния да издаде обща заповед.

Производителят на електрически автомобили Tesla и социалната мрежа Facebook имат различен опит в прилагането на блокирането. Първоначално Tesla се съпротивляваше на усилията на властите в Калифорния да затворят завода си в района на залива, докато на 19 март не се съгласиха да прекратят производството. Въпреки това Tesla в сряда отчете третото си поредно тримесечие на растеж.

Facebook - най-голямата социална мрежа в света - отчете вчера, че употребата е нараснала през първото тримесечие на фона на широкото блокиране, въпреки че приходите от реклама през март са намалели.

По-рано Мъск отново крикитуваше силно мерките, като каза, че насилственото затваряне на хора в домовете им е срещу всички техни конституционни права - това нарушава свободите на хората по ужасен и грешен начини.

"Това ще причини голяма вреда не само на Tesla, но и на всички компании. И докато Tesla ще издържи на бурята, има много малки компании, които няма да успеят", каза той.

ООН: Половината работна сила по света може да загуби доходите си заради пандемията

ООН: Половината работна сила по света може да загуби доходите си заради пандемията

Милиони бизнеси едва дишат