На голям интерес се радва т.нар виртуален ПОС терминал на Националната агенция за приходите - от началото на годината чрез него са платени близо 450 млн. лева, съобщиха данъчните.

От създаването на възможността за плащане с карти през сайта на НАП през 2018 г. до момента са извършени повече от 2,5 млн. транзакции за почти 1,2 млрд. лева.

Все повече родители избират да платят данъците и осигуровките си през виртуалния ПОС, тъй като основно изискване за ползването на данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания е да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително събиране, отбелязват от приходната агенция.

Как се плаща онлайн

Електронната услуга "Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане" е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАП.

НАП върна на коректни фирми 2,5 милиарда лева ДДС

Ето кои фирми могат да очакват НАП да им възстанови ДДС

Изрядните дружества са получили обратно декларираното от тях ДДС още в рамките на текущия месец

За ПИК ще ви трябва заявление, което можете да подадете лично в офис на агенцията, по имейл: infocenter@nra.bg, на телефона:0700 18 700, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/). Получаването е само лично или от упълномощено лице.

От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага.