В наши дни не са малко причините за безпокойство за работещите на Уолстрийт. Упорито високите лихвени проценти и почти мъртъв пазар за първични публични предлагания са само част от лошата картина. Изглежда периодите на бум след пандемията вече са далечен спомен засега.

За разлика от предишни години банкерите, не очакват огромни бонуси в края на годината, за които не веднъж сме казвали, че чупят рекорди. Сега обаче историята е друга - банкерите са по-притеснени от това колко ниско ще паднат бонусите им, пише Business Insider.

И сякаш това не е достатъчно зле, задължителното връщане на работа в офиса означава, че банкерите дори не могат да се насладят на домовете си на плажа за един дълъг уикенд, работейки от там.

Не за всички обаче е така и особено за една група, която изглежда се справя добре. Това са стажантите.

9 000  долара на месец, за да си стажант: Топ 10 на компаниите, които предлагат най-високите заплати на стажанти

9 000 долара на месец, за да си стажант: Топ 10 на компаниите, които предлагат най-високите заплати на стажанти

Предложенията на някои са много щедри

Средното заплащане на стажант на Уолстрийт се е повишило с 19% сред някои от най-добрите финансови компании. Това показва доклад на Bloomberg, цитиращ данни от Levels.fyi. Заплатите на стажанти в хедж фондове се е увеличило с 29% в сравнение с миналата година според данните на доклада.

Citadel и Citadel Securities, огромният хедж фонд и компания за търговия, основана от милиардера инвеститор Кен Грифин например предлага средно почасово заплащане за стажанти 120 долара, или около 25% увеличение, според Bloomberg.

Въз основа на 40-часова работна седмица по време на 11-седмичната стажантска програма на фирмата, това възлиза на $52 800 преди облагане с данъци, което вероятно е повече, отколкото който и да е студент в колежа ще спечели това лято, каквата и работа да си намери.

Разбира се, тези работни места не се намират лесно. Citadel е получил над 69 000 заявления за своята стажантска програма, което представлява 65% увеличение от миналата година.

Само за сравнение в Bank of America средната почасова ставка за стажант е $41, или $46 в Ню Йорк, според Bloomberg, което около 20 000 за целия срок на стажа.